منوراژی (خونریزی شدید قاعدگی)
منوراژی اصطلاح پزشکی برای دوره های قاعدگی با خونریزی غیر طبیعی و طولانی مدت است. اگر چه خونریزی شدید قاعدگی یک نگرانی شایع است ، اما اکثر خانم ها ریزش خون را به اندازه کافی شدید تجربه نمی کنند تا به عنوان منوراژی تعریف شوند.
در قاعدگی ، شما نمی توانید فعالیتهای معمول خود را هنگام پریود خود حفظ کنید زیرا خونریزی و درد زیادی دارید. اگر دچار خونریزی شدید قاعدگی هستید ، با پزشک خود صحبت کنید. بسیاری از روشهای درمانی مؤثر برای یائسگی وجود دارد.
علائم خونریزی بیش از حد قاعدگی:
علائم و نشانه های یائسگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• کثیف شدن یک یا چند نوار بهداشتی یا تامپون در هر ساعت برای چند ساعت متوالی
• برای کنترل جریان قاعدگی شما نیاز به استفاده از محافظ بهداشتی مضاعف دارد
• نیاز به بیدار شدن برای تغییر نوار بهداشتی در طول شب
• پریود بیش از ده روز
• محدود کردن فعالیت های روزانه به دلیل جریان شدید قاعدگی
• علائم کم خونی، مانند خستگی، کوفتگی یا تنگی نفس
علل خونریزی بیش از حد قاعدگی :
در برخی موارد ، علت خونریزی شدید قاعدگی ناشناخته است ، اما تعدادی از شرایط ممکن است باعث منوراژی شود. علل شایع عبارتند از:
عدم تعادل هورمون: در یک چرخه قاعدگی عادی، تعادل بین هورمونهای استروژن و پروژسترون تنظیم شکاف پوشش رحم (آندومتر) را که در دوران قاعدگی ریخته می شود ، تنظیم می کند. اگر عدم تعادل هورمون رخ دهد، آندومتر به مقدار زیاد رشد می کند و سرانجام از طریق خونریزی شدید قاعدگی ریخته می شود.
تعدادی از شرایط می تواند باعث عدم تعادل هورمون ها از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ، چاقی ، مقاومت به انسولین و مشکلات تیروئید شود.
اختلال عملکرد تخمدان ها : اگر تخمدان های شما تخمک (تخمک گذاری) را در طی چرخه قاعدگی (تخمک گذاری) آزاد نکنند ، بدن شما همانند یک چرخه قاعدگی عادی هورمون پروژسترون تولید نمی کند. این منجر به عدم تعادل هورمون می شود و ممکن است منجر به یائسگی شود.
فیبروئید رحم : این تومورهای غیر سرطانی (خوش خیم) رحم در سالهای باروری شما ظاهر می شود. فیبروم رحم ممکن است باعث خونریزی عادی یا طولانی مدت قاعدگی باشد.
آدنومیوز : این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که غدد از آندومتر در عضله رحم تعبیه شده و اغلب باعث خونریزی شدید و دوره های دردناک می شوند.
دستگاه داخل رحمی (IUD): منوراژی یک اثر جانبی شناخته شده در استفاده از یک دستگاه داخل رحمی غیر هورمونی برای جلوگیری از بارداری است. پزشک به شما در برنامه ریزی برای گزینه های مدیریت جایگزین کمک خواهد کرد.
عوارض بارداری: یک دوره سنگین ، سنگین و دیررس ممکن است ناشی از سقط جنین باشد. یکی دیگر از دلایل خونریزی شدید در دوران بارداری شامل یک محل غیرمعمول جفت مانند جفت کم ارتفاع یا جفت در جنین است.
برخی از سرطانهای زن: این نادر است ، اما سرطان رحم ، گردنه رحم یا تخمدان ها ممکن است باعث خونریزی بیش از حد در برخی از خانم ها شود ، که ممکن است به نظر می رسد یک دوره سنگین باشد.
اختلالات خونریزی ارثی: برخی از اختلالات خونریزی - مانند بیماری فون ویلبراند ، شایعترین اختلال خونریزیدهندهٔ ارثی است. این بیماری بر اثر نقص کیفی یا کمی در فاکتور فونویلبراند (یک پروتئین که برای چسبندگی پلاکتها ضروری است) ایجاد میشود.
برخی داروهای خاص : از جمله داروهای ضد التهاب ، داروهای هورمونی مانند استروژن و پروژستین ها و ضد انعقاد کننده هایی مانند وارفارین (کوادمین ، جانتوهن) یا آنوکساپارین (لوونوکس) می توانند در خونریزی شدید یا طولانی مدت قاعدگی نقش داشته باشند.
سایر شرایط پزشکی : تعدادی از شرایط پزشکی دیگر ، از جمله بیماری کبد یا کلیه ، ممکن است با یائسگی همراه باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید :
• خونریزی واژینال آنقدر سنگین که حداقل یک پد یا تامپون را بیش از دو ساعت خیس کند
• خونریزی بین دوره یا خونریزی نامنظم واژن
• هرگونه خونریزی واژن بعد از یائسگی
تشخیص خونریزی بیش از حد قاعدگی :
پزشک در مورد تاریخچه سلامتی شما سؤال خواهد کرد و از شما می خواهد علائم خود را توصیف کنید. او همچنین معاینه جسمی را انجام می دهد و ممکن است نیاز به انجام آزمایشاتی مانند سونوگرافی ، تست پاپ اسمیر یا آزمایش خون داشته باشد. او همچنین ممکن است نمونه ای از بافتی که رحم شما را پوشش می دهد ، بگیرد.
عوارض خونریزی بیش از حد قاعدگی :
خونریزی بیش از حد یا طولانی مدت قاعدگی می تواند منجر به سایر شرایط پزشکی شود ، از جمله:
کم خونی منوراژی با کاهش تعداد گلبول های قرمز در گردش خون می تواند باعث کم خونی شود. تعداد گلبولهای قرمز در گردش خون توسط هموگلوبین اندازه گیری می شود ، پروتئینی که سلول های قرمز خون را قادر می سازد اکسیژن را به بافت ها انتقال دهند.
کم خونی فقر آهن در حالی رخ می دهد که بدن شما سعی می کند با استفاده از ذخیره های آهن خود سلول های قرمز خون از دست رفته را تشکیل دهد تا هموگلوبین بیشتری ایجاد کند ، که می تواند اکسیژن را بر روی گلبول های قرمز حمل کند. منوراژی ممکن است به اندازه ای آهن را کاهش دهد تا خطر کم خونی فقر آهن را افزایش دهد.
علائم و نشانه ها شامل پوست کم رنگ ، ضعف و خستگی است. اگرچه رژیم غذایی در کم خونی فقر آهن نقش دارد ، اما در دوره های سنگین قاعدگی مشکل وجود دارد.
درد شدید ، همراه با خونریزی شدید قاعدگی ، شما ممکن است گرفتگی دردناک قاعدگی (دیسمنوره) داشته باشید. گاهی اوقات گرفتگی های مرتبط با منوراژی به اندازه کافی شدید است که نیاز به ارزیابی پزشکی دارد.
درمان خونریزی زیاد در پریودی :
درمان اختصاصی برای خونریزی بیش از حد قاعدگی مبتنی بر عوامل مختلفی است ، از جمله:
تاریخچه کلی پزشکی
علت و شدت بیماری
تحمل شما برای داروهای خاص یا روشهای درمانی
احتمال اینکه به زودی دوره های شما سنگین تر شود ، احتمال دارد
برنامه های فرزندآوری آینده شما
پزشک ممکن است بتواند خونریزی زیاد در پریودی شما را با این روش ها درمان کند:
گزینه های پیشگیری از بارداری: مصرف قرص های ضد بارداری می تواند تعادل هورمون ها در بدن شما را تغییر دهد ، که می تواند خونریزی زیاد پریودی را به پایان برساند. دریافت IUD که ساطع کننده هورمونهاست گزینه دیگری است که می تواند به شما کمک کند تا پریود شما منظم شود.
داروهای خاص: پزشک شما ممکن است داروهایی را برای کاهش خونریزی زیاد در قاعدگی شما تجویز کند. شما ممکن است فقط در زمان پریود شدن به دارو نیاز داشته باشید.
عمل جراحی: اگر پزشک تشخیص دهد که شما پولیپ یا فیبروم دارید ، می توانید آنها را کوچک یا از بین ببرید. این ممکن است جلوی خونریزی شدید را بگیرد.
برداشتن پوشش رحم: روش های مختلفی وجود دارد که پزشکان می توانند این کار را انجام دهند. ساده ترین روش ، به نام اتساع و کورتاژ یا D&C ، تنها بیرونی ترین لایه آستر رحم شما را از بین می برد. اغلب خونریزی شدید قاعدگی را متوقف می کند ، اما برخی از خانم ها باید بیش از یک بار این کار را انجام دهند.
روشهای دیگر : (به نام فرسایش آندومتر و برداشتن آندومتر) به طور دائم پوشش رحم را از بین می برد. پس از آن زنان دوره های بسیار سبک تری دارند و یا دیگر قاعدگی ندارند. به خاطر داشته باشید که پزشکان به خانمها توصیه می کنند که بعد از فرسایش آندومتر یا برداشتن مجدد از بارداری خودداری کنند. شما هنوز هم نیاز به پیشگیری از تولد دارید زیرا این روشهای درمانی نوعی پیشگیری از بارداری نیست .
هیسترکتومی: در موارد شدید ممکن است شما به این عمل جراحی نیاز داشته باشید ، که رحم شما را خارج می کند. شما دیگر دوره پریود ندارید و نمی توانید باردار شوید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته